Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ασφάλεια Ποδηλάτου-Κλειδαριές

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αυξανόμενη εγκληματικότητα, κυρίως κλοπές ποδηλάτων, που δεν αποκλείεται να ξεπερνούν και αυτές των αυτοκινήτων και μηχανών.
Ακούμε συνέχεια για νέες κλοπές, για ποδήλατα που έκαναν φτερά ενώ ήταν καλά φυλασσόμενα μέσα σε κλειστούς χώρους ή σε μπαλκόνια. Έχει καταντήσει μέγα πρόβλημα και για μερικούς αυτή η κατάσταση επιδρά περισσότερο αποτρεπτικά στην χρήση του ποδηλάτου, από τον προβληματισμό που σχετίζεται με την οδική ασφάλεια και την έλλειψη ποδηλατοδρόμων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ποδηλάτων που κλέβονται δεν είναι καλά κλειδωμένα/ασφαλισμένα. Μέρη που θεωρούνται ασφαλή, όπως τα μπαλκόνια και τα γκαράζ, δεν είναι. Η αδιαφορία μερικών που αφήνουν τα ποδήλατά τους ξεκλείδωτα για λίγα λεπτά για να μπουν σε ένα κατάστημα.
Άλλες φορές κλέβονται ποδήλατα ακόμη και εάν είναι κλειδωμένα. Αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι το ποδήλατο δεν ήταν σωστά κλειδωμένο ή οι κλειδαριές δεν ήταν επαρκείς για τις περιστάσεις. Οι κλοπές μπορεί είναι δύο ειδών, ή ολόκληρο το ποδήλατο ή τα αποσπώμενα μέρη του και αξεσουάρ, όπως τροχοί, σέλα, φωτάκια.
Μερικές συμβουλές που δίνει η εταιρεία Kryptonite, η εταιρεία που πρώτη εφεύρε την κλειδαριά σε σχήμα U (πέταλο) για να μην πέσουμε θύμα κλοπής είναι:
- πάντοτε να ασφαλίζετε/κλειδώνετε το ποδήλατο ακόμα και μέσα σε γκαράζ, στις σκάλες ή στο δωμάτιο.
- πάντοτε κλειδώνετε το ποδήλατο σε κάποιο αντικείμενο, το οποίο θα είναι σταθερό, ακίνητο, που δεν μπορεί να κοπεί, να σπάσει ή να μετακινηθεί.      Προσοχή χρειάζεται να μην μπορεί να περάσει το ποδήλατο πάνω από το ψηλότερο σημείο του αντικειμένου.
- ο χώρος που θα επιλέξετε να είναι καλά φωτισμένος και να έχετε οπτική επαφή με αυτό.
- να το κλειδώνετε σε μέρη που έχει και άλλα ποδήλατα, ίσως να υπάρχει κάποιο που να μην είναι καλά κλειδωμένο, οπότε ο κλέφτης θα προτιμήσει τον εύκολο στόχο.
- όταν έχετε κλειδαριά – πέταλο να τοποθετείτε τον σκελετό και τους τροχούς κατά τέτοιο τρόπο ώστε να γεμίζει όσο γίνεται ο κενός χώρος του U, δυσκολεύοντας τον κλέφτη να χρησιμοποιήσει εργαλεία για να σπάσει την κλειδαριά
- επίσης στο πέταλο προτιμότερο είναι η πλευρά που έχει τον αφαλό της κλειδαριάς να είναι στραμμένη προς τα κάτω και όσο το δυνατόν μακρυά από το έδαφος.
- για το κλείδωμα των περιφερειακών και εξαρτημάτων που έχουν quick release χρησιμοποιείτε μια δεύτερη κλειδαριά – καλωδίου.
- μην κλειδώνετε το ποδήλατο στην ίδια θέση, θα το παρατηρήσει ο κλέφτης και θα το βάλει στο μάτι.
- πάντα να ελέγχετε την κλειδαριά πριν φύγετε από το ποδήλατο για να βεβαιωθείτε ότι έχει ασφαλίσει σωστά.
- προτείνεται η χρήση δύο κλειδαριών σε σχήμα U και μιας κλειδαριάς με καλώδιο για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ένας κλέφτης για να παραβιάσει τις κλειδαριές τόσο λιγότερο πιθανό είναι να το κλέψει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συναρμολόγηση ποδηλάτου

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών στο εργοστάσιο κατασκευής των Ελληνικών ποδηλάτων ballistic και clermont

Ακτινολόγηση - Διόρθωση Ζάντας

Ρόδα είναι και στραβώνει! Αλλά μην ανησυχείτε, πριν πάτε στον μάστορα ρίξτε μια ματιά στο βίντεο αυτό και προσπαθήστε το λίγο μόνοι σας!  Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο ιδιαίτερο πτυχίο αλλά υπομονή και θέληση! Δεν είναι τόσο απλό αλλά ούτε και τόσο δύσκολο όσο νομίζετε! 

Ρυθμίσεις ποδηλάτου

Σωστή θέση του αθλητή πάνω στο ποδήλατο   Από τα πιο βασικά πράγματα τη στιγμή που κάποιος πρόκειται να αγοράσει καινούριο ποδήλατο είναι να αγοράσει το κατάλληλο. Εκτός από τους αρκετούς διαφορετικούς τύπους που μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά οι σωστές μετρήσεις σε οποιοδήποτε από αυτά μπορούν να αλλάξουν την δυσάρεστη εικόνα που αφήνει ένα λάθος ποδήλατο σε κάποιον ποδηλάτη. Αρχικά αυτή η νέα θέση μπορεί να δείχνει άβολη, με τα πόδια να αγγίζουν ελάχιστα το έδαφος και τον κορμό σε πλήρη έκταση, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της απόδοσης αλλά και στην πολύ σημαντική αποφυγή τραυματισμών ή πόνων.