Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

Κυκλοφοριακή αγωγή και ποδηλασία (Μέρος 3ο)

ΚΟΚ
Είτε γνωρίζετε τον ΚΟΚ είτε όχι αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι συνήθως το λογικό είναι και το σωστό. Να οδηγείτε στη δεξιά λωρίδα, να ειδοποιείτε έγκαιρα όταν θέλετε να στρίψετε και να προσπαθείτε να προβλέψετε τι πρόκειται να κάνουν οι οδηγοί που κινούνται γύρω σας.
Ρουχισμός
Τα έντονα χρώματα που χρησιμοποιούνται στα ποδηλατικά ρούχα έχουν στόχο να μας κάνουν ορατούς. Χρώματα όπως το κόκκινο και το κίτρινο έχουν την ικανότητα να τραβούν την προσοχή περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα. Γι' αυτό εξάλλου οποιαδήποτε οδική σήμανση χρίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι είτε κόκκινη είτε κίτρινη. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να φορέσετε ποδηλατικά ρούχα, ένα κίτρινο γιλέκο είναι απαραίτητο.

Αντιμετωπίζοντας την κυκλοφορία
Σίγουρα θα χρειαστεί να κυκλοφορήσετε σε πολυσύχναστους δρόμους εκτός κι αν ζείτε σε χωριό που σπάνια βλέπει αυτοκίνητα. Κάποια στιγμή λοιπόν θα βρεθείτε κοντά σε οδηγούς άλλων οχημάτων που μπορεί να μη γνωρίζουν τα δικαιώματά σας ή να διάκεινται εχθρικά στους ποδηλάτες. Για όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ασφαλή οδήγηση.
Πού να ποδηλατείτε;
Προσπαθήστε να κινήστε σε δρόμους που δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στη χώρα μας. Αποφύγετε τις μεγάλες οδικές αρτηρίες εκτός αν έχουν ειδική λωρίδα για ποδήλατα, πράγμα εξ ίσου σπάνιο. Προτιμήστε τους πιο ήσυχους δρόμους των κατοικημένων περιοχών, όπου σαφώς υπάρχει όριο ταχύτητας για τα μηχανοκίνητα οχήματα. Κινηθείτε με περισσότερη προσοχή αν βρίσκεστε κοντά σε σχολείο.
Πότε να ποδηλατείτε;
Προσπαθήστε να αποφύγετε την ποδηλασία τις ώρες αιχμής, τότε δηλαδή που κυκλοφορούν στους δρόμους πάρα πολλά αυτοκίνητα. Αναλογιστείτε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στη ζωή –οικογένεια, σχολείο, δουλειά, άλλες δραστηριότητες. Αυτές θα καθορίσουν το πότε θα χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας. Ο γενικός κανόνας είναι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τον ελεύθερο χρόνο σας, ‘όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα’. Ενας πολυσύχναστος δρόμος μπορεί νωρίς το πρωί να είναι ευχάριστος και ασφαλής. Αν έχετε την ευχέρεια να μετακινηθείτε μετά το άνοιγμα γραφείων και καταστημάτων, τότε είναι σίγουρο ότι θα συναντήσετε λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους.
Η ροή της κυκλοφορίας
Η ροή της κυκλοφορίας καθορίζεται από τους φωτεινούς σηματοδότες και από τον όγκο των οχημάτων που κινούνται τη συγκεκριμένη στιγμή στους δρόμους. Μείνετε στη δεξιά λωρίδα αν έχει κίνηση. Μην προσπαθήσετε να προσπεράσετε τα προπορευόμενα αυτοκίνητα γιατί κι αυτά θα σας προσπεράσουν αμέσως μόλις ανάψει ο φωτεινός σηματοδότης και θα σας εγκλωβίσουν μέχρι να φτάσετε στον επόμενο.
Αν όμως είστε σε άριστη φυσική κατάσταση και το ποδήλατό σας διαθέτει a double-sided clipless pedal που μπορεί να ενεργοποιηθεί αμέσως, τότε και μόνο τότε θα ξεφύγετε με ασφάλεια στους φωτεινούς σηματοδότες.
Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα
Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα εγκυμονούν κινδύνους για τους ποδηλάτες. Αν δεν είναι παρκαρισμένα σε σειρά αλλά υπάρχουν κενά ανάμεσά τους, μη μπαινοβγαίνετε στα κενά γιατί υπάρχει κίνδυνος να αιφνιδιάσετε τους διερχόμενους οδηγούς που δεν περιμένουν να ξεφυτρώσει ποδηλάτης από το κενό. Κινηθείτε ελαφρώς αριστερά από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ώστε να σας βλέπουν τα οχήματα που ακολουθούν και να σας κάνουν χώρο.
Άλλος κίνδυνος είναι να ανοίξει ξαφνικά η αριστερή πόρτα του αυτοκινήτου τη στιγμή που περνάτε εσείς δίπλα του. Πολλοί οδηγοί δεν ελέγχουν από τους καθρέπτες την κίνηση πριν ανοίξουν την πόρτα τους. Γιαυτό, πριν πλησιάσετε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, να κοιτάξετε προσεκτικά. Υπάρχει οδηγός μέσα; Αν υπάρχει, καλό είναι να κινηθείτε λίγο πιο αριστερά γιατί δεν είστε σίγουροι αν θα αποφασίσει να βγει και πότε.
Το άμεσο περιβάλλον
Οσο πιο πολλά γνωρίζουμε για το περιβάλλον στο οποίο κινούμεθα, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε. Κίνδυνοι υπάρχουν παντού - σπασμένα γυαλιά στο δρόμο, απρόσεκτοι πεζοί, παιδιά που τρέχουν ανέμελα, βιαστικοί οδηγοί κλπ.
Ασφαλής οδηγός –οποιουδήποτε οχήματος- είναι αυτός που έχει αυτιά και μάτια παντού και συνεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου