Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποδήλατο στην πόλη

Ο Δημήτρης Σπύρου αρχισυντάκτης του περιοδικού MBike γράφει στην Α.V.


Η μετακίνηση με ποδήλατο στην πόλη είναι η πιο λογική επιλογή! Αυτή την άποψη φαίνεται να συμμερίζονται ολοένα και περισσότεροι Αθηναίοι που το επιλέγουν για μετακίνηση, αναψυχή και άθληση! Μήπως ήρθε η ώρα να το σκεφτείς και συ; Όταν ειδικά πρόκειται για μετακινήσεις σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων, το ποδήλατο χαρακτηρίζεται από ασύγκριτα πλεονεκτήματα. Ποια είναι αυτά;

Ταχύτητα! Ναι, είναι πιο γρήγορο από το αυτοκίνητο καθώς φτάνεις ακριβώς στον προορισμό σου χωρίς να σπαταλάς χρόνο, για να παρκάρεις τελικά πιο μακριά από όσο βρισκόσουν πριν ξεκινήσεις.
Στιλ! Ο ποδηλάτης είναι αδιαμφισβήτητα ο πλέον καλαίσθητος χρήστης του δημόσιου χώρου. Τσουλάει με στιλ, χωρίς να παράγει θόρυβο, χαρίζοντας μόνο χαμόγελα πάνω σε μια μινιμαλιστική κατασκευή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σημαντικότεροι οίκοι μόδας το έχουν ενσωματώσει στην γκάμα των αξεσουάρ τους.
Ευελιξία! Όχι μόνο ο χρόνος για αναζήτηση στάθμευσης ή αναμονής του επόμενου λεωφορείου εκμηδενίζεται, αλλά η διαδρομή δεν είναι ποτέ βαρετή, καθώς κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετική, ενώ αποκτά ενδιαφέρον αφού βλέπεις την πόλη από μια νέα οπτική. Και αν είσαι τυχερός και συναντήσεις φίλους, σταματάς για ένα εσπρέσο ή aperitivo. Μπορείς να ξεκινάς ή να σταματάς όπου θέλεις αλλά και να προσεγγίζεις κάθε σημείο στην πόλη!
Υγεία! Ναι, το ποδήλατο σε κάνει πιο υγιή! Μελέτες ετών καταδεικνύουν πως όχι μόνο η σωματική υγεία προστατεύεται από τη συχνή χρήση ποδηλάτου αλλά βελτιώνεται σημαντικά και η αίσθηση ευεξίας! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών, όσοι χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις και περνούν χρόνο μέσα σε αυτό, έχουν επιβαρυμένη ψυχολογία! Η επιστήμη προτείνει ποδήλατο.
Φυσική κατάσταση! Όχι μόνο προστατεύεις την υγεία σου, αλλά βελτιώνεις και τη φυσική σου κατάσταση! Η αερόβια φύση της άσκησης στην οποία υπόκειται ο οργανισμός μας πάνω στο ποδήλατο βοηθά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ενώ παράλληλα καταναλώνει θερμίδες βοηθώντας σημαντικά στη διατήρηση του σωματικού βάρους!
Aκόμα το σκέφτεσαι; Διάλεξε ποδήλατο και ξεκίνα!

Φωτό: Αλέκος Μπαζαίος
athensvoice

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συναρμολόγηση ποδηλάτου

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών στο εργοστάσιο κατασκευής των Ελληνικών ποδηλάτων ballistic και clermont

Ακτινολόγηση - Διόρθωση Ζάντας

Ρόδα είναι και στραβώνει! Αλλά μην ανησυχείτε, πριν πάτε στον μάστορα ρίξτε μια ματιά στο βίντεο αυτό και προσπαθήστε το λίγο μόνοι σας!  Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο ιδιαίτερο πτυχίο αλλά υπομονή και θέληση! Δεν είναι τόσο απλό αλλά ούτε και τόσο δύσκολο όσο νομίζετε! 

Ρυθμίσεις ποδηλάτου

Σωστή θέση του αθλητή πάνω στο ποδήλατο   Από τα πιο βασικά πράγματα τη στιγμή που κάποιος πρόκειται να αγοράσει καινούριο ποδήλατο είναι να αγοράσει το κατάλληλο. Εκτός από τους αρκετούς διαφορετικούς τύπους που μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά οι σωστές μετρήσεις σε οποιοδήποτε από αυτά μπορούν να αλλάξουν την δυσάρεστη εικόνα που αφήνει ένα λάθος ποδήλατο σε κάποιον ποδηλάτη. Αρχικά αυτή η νέα θέση μπορεί να δείχνει άβολη, με τα πόδια να αγγίζουν ελάχιστα το έδαφος και τον κορμό σε πλήρη έκταση, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της απόδοσης αλλά και στην πολύ σημαντική αποφυγή τραυματισμών ή πόνων.