Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φόρτωσέ το!

Πώς μπορούμε να μεταφέρουμε πράγματα χρησιμοποιώντας το ποδήλατό μας;

Είτε θέλουμε να μεταφέρουμε κάτι απλό μέσα στην πόλη, είτε να φορτώσουμε διάφορα που θα χρειαστούμε σε κάποιο ταξίδι που σχεδιάζουμε, ένα σακίδιο πλάτης ή μια τσάντα μεταφοράς είναι μια καλή λύση.

Για μεγαλύτερη άνεση, πιο ξεκούραστη διαδρομή και δυνατότητα μεταφοράς περισσοτέρων ή βαρύτερων αντικειμένων η καλύτερη επιλογή είναι καλάθια και βαλίτσες που προσαρμόζονται πάνω στο ποδήλατο.


Η σχάρα είναι μια σταθερή κατασκευή πάνω στην οποία μπορούμε να δέσουμε διάφορα πράγματα ή να τοποθετήσουμε βαλίτσες μεταφοράς για περισσότερη ασφάλεια και ισορροπία σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Χρησιμεύουν επίσης και στην τοποθέτηση παιδικού καθίσματος για την μεταφορά μικρών παιδιών. Οι περισσότερες που τοποθετούνται στον πίσω τροχό, έχουν την δυνατότητα μεταφοράς μέγιστου φορτίου τα 25 κιλά, εκτός από αυτές που ασφαλίζουν από τον σωλήνα της σέλας με δυνατότητα μεταφοράς μέγιστου φορτίου τα 10 κιλά.

Υπάρχουν εκδόσεις για κάθε τύπο ποδηλάτου, για δισκόφρενα, για 26 και 29 ιντσών τροχούς, αρκεί να διαθέτει ο σκελετός τις υποδοχές για την τοποθέτησή της.

Υπάρχουν σχάρες με ενσωματωμένο ελατήριο συγκράτησης αντικειμένων στο πάνω μέρος ενώ άλλες έχουν σιδηρόδρομο για γρήγορη και εύκολη τοποθέτηση καλαθιού ή βαλίτσας.

Κι ενώ στην πίσω σχάρα τοποθετούμε τα ογκώδη και βαριά αντικείμενα, π.χ. ρούχα, είδη κάμπινγκ, στις σχάρες του εμπρόσθιου τροχού τοποθετούμε μικρά και ελαφριά αντικείμενα γιατί το βάρος στον μπροστινό τροχό του ποδηλάτου μπορεί να επηρεάσει το σύστημα διεύθυνσης και την ισορροπία.

Οι μπροστινές σχάρες είναι κυρίως δημοφιλείς σε όσους κάνουν ποδηλατικό τουρισμό που χρειάζεται να μεταφέρουν αρκετό εξοπλισμό. Υπάρχουν δύο είδη.

Οι κλασικές που φορτώνουμε πράγματα πάνω από τον τροχό, με την δυνατότητα να τοποθετήσουμε και πλαϊνές βαλίτσες. Και αυτές που τοποθετούνται στα καλάμια του πιρουνιού και παίρνουν μόνο πλαϊνές βαλίτσες, αλλά κρατάνε το βάρος χαμηλά, πιο κοντά στο έδαφος, για καλύτερη ισορροπία.

Οι βαλίτσες συνήθως συνοδεύονται από ιμάντες για τον ώμο. Επιλέγουμε κατά κύριο λόγο να είναι αδιάβροχες. Προσοχή χρειάζεται όταν τις τοποθετήσουμε στην σχάρα. Να μην τις χτυπάμε με τη φτέρνα κατά την ποδηλασία. Άλλου είδους αποθηκευτικοί χώροι είναι:

 Το τσαντάκι σέλας, τοποθετείται κάτω από την σέλα. Το χρησιμοποιούμε για τα απολύτως απαραίτητα κάθε φορά που θα κινηθούμε με το ποδήλατο. Είναι συνήθως μικρά αντικείμενα όπως ένα πολυ-εργαλείο, σαμπρέλα, λεβιεδάκια, μπαλώματα ή ακόμα και ένα μικρό παστέλι.

Στα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα χωράνε λίγα ακόμα, όπως π.χ. κλειδιά ή κινητό. Καλό είναι να το έχουμε πάντα πάνω στο ποδήλατο και να μην ξεκινάμε χωρίς τα απαραίτητα.

 Τσαντάκι τιμονιού, το οποίο στερεώνεται στο τιμόνι με σφιγκτήρες ή λουριά. Διαθέτει αρκετό χώρο για φωτογραφική μηχανή, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, ή φαγώσιμα. Μερικά έχουν μια διάφανη θήκη στο πάνω μέρος για την τοποθέτηση χάρτη, κάτι που διευκολύνει πολύ σε ένα ταξίδι.

Προσοχή να μην εμποδίζει την λειτουργία των χειριστηρίων, αλλαγής ταχυτήτων και φρένων και να γνωρίζουμε ότι επιπλέον βάρος σε αυτό το σημείο μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία.

 Τέλος τα καλάθια, μπορούν να μεταφέρουν αρκετά μεγάλο φορτίο. Συνήθως χρησιμοποιούνται για ψώνια, ειδικά τα πίσω που μπορούν να χωρέσουν άνετα δύο μεγάλες τσάντες.

Τα στοιχεία που κοιτάμε όταν επιλέγουμε τσάντες ή βαλίτσες είναι:

 Ευκολία πρόσβασης, ανοίγματα, επιμέρους τσέπες ή ένας ενιαίος χώρος, φερμουάρ ή πλαστικό κλείδωμα ασφαλείας. Το τσαντάκι τιμονιού είναι το πιο προσβάσιμο από όλα.

 Ευκολία ρύθμισης και τρόπος κλεισίματος στις πλαϊνές βαλίτσες.

 Να είναι αδιάβροχα, προτιμάμε να έχουν την ένδειξη “waterproof” αντί του “water resistant”, για να διατηρούνται τα περιεχόμενα στεγνά ακόμα και σε νεροποντή.

 Ευκολία απασφάλισης, χωρίς πολλά κορδόνια, άγκιστρα, ιμάντες.

b_420_0_16777215_00_images_bags2.jpg

Μεγάλη σημασία έχει πώς φορτώνουμε το ποδήλατο. Ένα πλήρως φορτωμένο ποδήλατο δεν πρέπει να επηρεάζει σε καμία περίπτωση την ικανότητά μας να αποφεύγουμε εμπόδια ή να κάνουμε ελιγμούς και να κινούμαστε με ευκολία, πολύ περισσότερο ανάμεσα σε αυτοκίνητα.

Πολύ σημαντικό είναι να τοποθετούμε τα βαρύτερα αντικείμενα όσο γίνεται χαμηλότερα και στο πίσω μέρος καθώς το ποδήλατο επηρεάζεται λιγότερο από το μεταφερόμενο βάρος.

Ένα φορτωμένο ποδήλατο έχει άλλη συμπεριφορά, περισσότερο βάρος άρα και μεγαλύτερη αδράνεια που ίσως να επηρεάζει την απόσταση φρεναρίσματος.

Γι αυτό πρέπει να προσαρμόζουμε αντίστοιχα την οδήγησή μας.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το επιπλέον βάρος ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες ζημιές κυρίως στους τροχούς, όπως π.χ. σπάσιμο ακτίνων ή στράβωμα του τροχού.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συναρμολόγηση ποδηλάτου

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών στο εργοστάσιο κατασκευής των Ελληνικών ποδηλάτων ballistic και clermont

Ακτινολόγηση - Διόρθωση Ζάντας

Ρόδα είναι και στραβώνει! Αλλά μην ανησυχείτε, πριν πάτε στον μάστορα ρίξτε μια ματιά στο βίντεο αυτό και προσπαθήστε το λίγο μόνοι σας!  Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο ιδιαίτερο πτυχίο αλλά υπομονή και θέληση! Δεν είναι τόσο απλό αλλά ούτε και τόσο δύσκολο όσο νομίζετε! 

Ρυθμίσεις ποδηλάτου

Σωστή θέση του αθλητή πάνω στο ποδήλατο   Από τα πιο βασικά πράγματα τη στιγμή που κάποιος πρόκειται να αγοράσει καινούριο ποδήλατο είναι να αγοράσει το κατάλληλο. Εκτός από τους αρκετούς διαφορετικούς τύπους που μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά οι σωστές μετρήσεις σε οποιοδήποτε από αυτά μπορούν να αλλάξουν την δυσάρεστη εικόνα που αφήνει ένα λάθος ποδήλατο σε κάποιον ποδηλάτη. Αρχικά αυτή η νέα θέση μπορεί να δείχνει άβολη, με τα πόδια να αγγίζουν ελάχιστα το έδαφος και τον κορμό σε πλήρη έκταση, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της απόδοσης αλλά και στην πολύ σημαντική αποφυγή τραυματισμών ή πόνων.