Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δυστυχώς πιάνουμε πάτο...στη χρήση ποδηλάτου

Την 24η θέση στην Ευρώπη των 27 καταλαμβάνει η Ελλάδα στο βαρόμετρο για το ποδήλατο. 1η είναι η Δανία (Γράφημα:Εuropean Cyclists' Federation)
Ακόμη μία έρευνα που ήρθε σήμερα (18 Μαΐου) στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών - ΕCF (European Cyclists' Federation) δείχνει πόσο πίσω βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη χρήση και την προώθηση του ποδηλάτου. Δυστυχώς αλλά είναι η αλήθεια...

Το δεύτερο βαρόμετρο για το ποδήλατο (Cycling Barometer) είναι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών που δείχνει τι συμβαίνει σε κάθε χώρα από τις 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από το ποδήλατο. Η Ελλάδα κατρακύλησε αυτή τη φορά στην 24η θέση, δηλαδή τέταρτη από το τέλος, όπου βρίσκονται η Πορτογαλία και η Ρουμανία. Το 2013 η χώρα μας ήταν στην 17η θέση. 


Ουσιαστικά η έρευνα επιβεβαιώνει και πάλι ό,τι ξέρουμε. Οι ποδηλατικές υποδομές στην Ελλάδα είναι ελάχιστες. Και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται σε όσους - λίγους χρησιμοποιούν το ποδήλατο είναι επίσης ελάχιστες. Γενικότερα δεν υπάρχει μία κεντρική πολιτική για το ποδήλατο και την προώθησή του ως μέσο μετακίνησης κι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τα άσχημα αποτελέσματα. 


Μόλις πριν από λίγες ημέρες άλλωστε είχε δημοσιευτεί στην έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του wwf Ελλας που έδειχνε ότι μόλις 3% των Ελλήνων χρησιμοποιεί ποδήλατο καθημερινά. 


Τα αποτελέσματα της κατάταξης προκύπτουν έπειτα από την εξέταση 5 βασικών κριτηρίων: Τη χρήση του ποδηλάτου σε κάθε χώρα, την ασφάλεια, την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού, την πώληση ποδηλάτων, τους ποδηλατικούς συλλόγους.
Διάγραμμα του βαρόμετρου με τις επιδόσεις των χωρών στην καθημερινή 

χρήση ποδηλάτουΗ Ελλάδα είναι 6η από το τέλος
Σημειώνεται ότι στην κορυφή του ποδηλατικού βαρόμετρου βρίσκονται - και δεν είναι έκπληξη - η Δανία, η Ολλανδία (2η) και η Σουηδία (3η). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν: Φινλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Σλοβενία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο. 
Ο πίνακας με την κατάταξη των χωρών 



Περισσότερα για την έρευνα εδώ 


Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συναρμολόγηση ποδηλάτου

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών στο εργοστάσιο κατασκευής των Ελληνικών ποδηλάτων ballistic και clermont

Ακτινολόγηση - Διόρθωση Ζάντας

Ρόδα είναι και στραβώνει! Αλλά μην ανησυχείτε, πριν πάτε στον μάστορα ρίξτε μια ματιά στο βίντεο αυτό και προσπαθήστε το λίγο μόνοι σας!  Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο ιδιαίτερο πτυχίο αλλά υπομονή και θέληση! Δεν είναι τόσο απλό αλλά ούτε και τόσο δύσκολο όσο νομίζετε! 

Ρυθμίσεις ποδηλάτου

Σωστή θέση του αθλητή πάνω στο ποδήλατο   Από τα πιο βασικά πράγματα τη στιγμή που κάποιος πρόκειται να αγοράσει καινούριο ποδήλατο είναι να αγοράσει το κατάλληλο. Εκτός από τους αρκετούς διαφορετικούς τύπους που μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά οι σωστές μετρήσεις σε οποιοδήποτε από αυτά μπορούν να αλλάξουν την δυσάρεστη εικόνα που αφήνει ένα λάθος ποδήλατο σε κάποιον ποδηλάτη. Αρχικά αυτή η νέα θέση μπορεί να δείχνει άβολη, με τα πόδια να αγγίζουν ελάχιστα το έδαφος και τον κορμό σε πλήρη έκταση, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της απόδοσης αλλά και στην πολύ σημαντική αποφυγή τραυματισμών ή πόνων.