Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oδηγοί αυτοκινήτων, προσέξτε αυτούς που ποδηλατούν

Πόσες φορές έχει τύχει ενώ κάνετε πετάλι στη δεξιά λωρίδα, ξαφνικά, ένας οδηγός αυτοκινήτου που έχει σταθμεύσει - αντικανονικά - στην άκρη του δρόμου να ανοίγει...διάπλατα την πόρτα του χωρίς να ελέγξει; Υποθέτω ότι η απάντηση είναι πολλές φορές.

Γυναίκα κινείται με ποδήλατο στην οδό Πατησίων. Δεξιά της υπάρχει σταθμευμένο αυτοκίνητο. Αν ο οδηγός του ανοίξει απρόσεχτα την πόρτα, η γυναίκα θα κινδυνεύσει

Δυστυχώς μεγάλη μερίδα οδηγών αυτοκινήτων επιμένει να μην σέβεται και να μην προσέχει ούτε τους υπόλοιπους οδηγούς αλλά ούτε και τους ανθρώπους που ποδηλατούν και αναγκαστικά κινούνται στο δεξί άκρο των δρόμων.



Οι πολίτες που κάνουν ποδήλατο είναι οι πιο εκτεθειμένοι και οι πιο ευάλωτοι χρήστες των δρόμων. Ένα άνοιγμα της πόρτας από σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να τους τραυματίσει σοβαρά. Κι αυτό πρέπει να το έχουν πάντα στο μυαλό τους οι οδηγοί ι.χ., ταξί, φορτηγών.

Το κείμενο που διαβάζετε δεν απευθύνεται τόσο στους ανθρώπους που κάνουν ποδήλατο αλλά κυρίως σ' αυτούς που κινούνται με αυτοκίνητο. Ο στόχος είναι προφανής να διατυπωθεί μία παραίνεση στους οδηγούς αυτοκινήτων: «Προσέξτε αυτούς που κάνουν ποδήλατο».

Η προσωπική μου εμπειρία από την καθημερινή μετακίνηση με πετάλι στους δρόμους της Αθήνας δείχνει ότι - παρά την αυξημένη παρουσία ποδηλάτων - αρκετοί οδηγοί αυτοκινήτων δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε αυτούς που ποδηλατούν.

Θέλετε μερικά παραδείγματα;

-Δεξιά στροφή: Μου συμβαίνει συνεχώς. Έχω κινδυνέψει από απλούς αλλά και από επαγγελματίες οδηγούς. Ποδήλατο κινείται στη δεξιά λωρίδα και πίσω του υπάρχει αυτοκίνητο. Ακολουθεί στενό στα δεξιά. Ο οδηγός θέλει να στρίψει δεξιά αλλά δεν περιμένει. Προσπερνάει το ποδήλατο. Και στρίβει απότομα δεξιά ακριβώς μπροστά από τον πολίτη που κάνει ποδήλατο. Αν ο αναβάτης του ποδηλάτου δεν έχει καταλάβει την πρόθεση του οδηγού είναι πιθανό να φρενάρει και να πέσει. Ή να συγκρουστεί με το αυτοκίνητο…Λίγη υπομονή αγαπητοί οδηγοί για να φτάσουμε όλοι ασφαλείς στους προορισμούς μας.

-Απόσταση ασφαλείας: Συχνό φαινόμενο και το ακόλουθο. Το ποδήλατο κινείται στη δεξιά λωρίδα (όχι εντελώς στην άκρη). Δίπλα του περνάει με μεγάλη ταχύτητα και σε απόσταση εκατοστών ένα φορτηγό. Ο πολίτης με το ποδήλατο είναι πιθανόν να χάσει την ισορροπία του και να εκτοπιστεί στα δεξιά λόγω του όγκου του οχήματος και του φόβου σύγκρουσης ή ακόμη και να πέσει στο χαντάκι του δρόμου…Πάντα λοιπόν πρέπει να αφήνετε απόσταση ασφαλείας από τα ποδήλατα.

-Άσκοπο κορνάρισμα: Θα μου πείτε τι λέω τώρα. Μα το κορνάρισμα είναι το αγαπημένο σπορ εκατοντάδων Ελλήνων οδηγών. Παράδοση...πάππου προς πάππου. Καθημερινό φαινόμενο στις ελληνικές μεγαλουπόλεις. Το άσκοπο κορνάρισμα ενός οδηγού αυτοκινήτου μπορεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τον πολίτη που ποδηλατεί. Από το σοκ και το στιγμιαίο ξάφνιασμα μπορεί να χάσει την ισορροπία του, να κάνει στραβοτιμονιά, να πέσει…Γι’ αυτό σκεφτείτε πριν κορνάρετε άσκοπα.

Το έχουμε ξαναγράψει σε παλαιότερες αναρτήσεις πως πολλά τροχαία ατυχήματα με θύματα ποδηλάτες έχουν αποφευχθεί. Αυτό συμβαίνει διότι οι πολίτες που κάνουν πετάλι προσπαθούν να προβλέψουν το λάθος ή την ανοησία κάποιων οδηγών αυτοκινήτων.

Α, και κάτι ακόμη προς τους οδηγούς αυτοκινήτων. Οι άνθρωποι που κάνουν πετάλι δεν είναι...εξωγήινοι. Πολλοί απ' αυτούς τυχαίνει να έχουν και αυτοκίνητο. Απλώς έχουν επιλέξει να μετακινούνται με ποδήλατο. Μοιράζονται τον δρόμο μαζί σας.


Η μετακίνηση με ποδήλατο στους δρόμους δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πολλοί
οδηγοί δεν προσέχουν τους συνανθρώπους τους που κάνουν ποδήλατο


Άλλες συμβουλές προς τους οδηγούς αυτοκινήτων; Υπάρχουν πολλές. Αλλά θα αφήσω έναν άνθρωπο που εκπαιδεύει οδηγούς αυτοκινήτων τον Άρη Ζωγράφο - ιδιοκτήτη των ομώνυμων σχολών οδήγησης - να σας μεταφέρει τις υπόλοιπες. Αλίευσα στο ίντερνετ ένα πραγματικά εξαιρετικό κείμενό του με συμβουλές προς τους οδηγούς.
Σας το παραθέτω.
«Υπάρχουν πολλά ποδήλατα και ποδηλάτες εκεί έξω! !Και το μόνο που ζητάνε από εμάς είναι... αλληλεγγύη: οφείλουμε να τους παρέχουμε ασφάλεια, προστασία, υποστήριξη. Αντιμετωπίστε τους ποδηλάτες ως τους σύγχρονους πρωτεργάτες τις οικολογικής κινητικότητας. Εφόσον, λοιπόν, θέλουμε δε θέλουμε,  μοιραζόμαστε το δρόμο με ποδηλάτες θα πρέπει να θυμόμαστε και να υιοθετήσουμε στην οδηγητική μας τεχνική αυτές τις συμβουλές:».
Το κείμενό του (μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ) καταλήγει με τη φράση: «Η έκκληση είναι για όλους τους χρήστες των οδών:  Καλωσορίστε τους ποδηλάτες στους δρόμους, χωράνε και αυτοί  στο "σπίτι σας" χωρίς να σας στριμώχνουν και θυμηθείτε ότι: Η πρόοδος δεν είναι θέμα ταχύτητας, αλλά θέμα κατεύθυνσης…!».
Οι συμβουλές του Άρη Ζωγράφου προς τους οδηγούς αυτοκινήτων
-Ένας ποδηλάτης, όταν ποδηλατεί, θεωρείται και αντιμετωπίζεται  σαν ένα όχημα για το οποίο ισχύουν οι  κανόνες κυκλοφορίας.
-Όταν ένας ποδηλάτης έχει σταματήσει και παραμένει στην άκρη του ποδηλατοδρόμου ή στη διασταύρωση, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως όχημα για το οποίο ισχύουν οι προτεραιότητες, και έτσι να παραχωρούνται κατάλληλα οι αντίστοιχες προτεραιότητες
-Εάν ένας ποδηλάτης κινεί το ποδήλατο με τα χέρια του, θεωρείται ως πεζός
-Όταν στο οδόστρωμα υπάρχουν παιδιά ή ομάδα ποδηλατιστών αντιμετωπίστε τους ως κακούς γνώστες του ΚΟΚ, καθώς σίγουρα δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση και τις δεξιότητες για την ασφαλή ποδηλασία.  Δεν μπορούν να γνωρίζουν όλους τους κινδύνους.
-Να βρίσκεστε σε επιφυλακή όταν παρατηρείτε μικρά παιδιά να ποδηλατούν με ποδήλατα μεγαλύτερα για την ηλικία τους, γιατί οι  πιθανότητες απώλειας του ελέγχου είναι αυξημένες.
-Κατά τη διέλευση ενός ποδηλάτη, συμπεριφερθείτε όπως και σε οποιοδήποτε άλλο όχημα.
-Αφήστε μεγάλη  πλευρική απόσταση ασφαλείας.
-Όταν ετοιμάζεστε να πραγματοποιήσετε  δεξιά στροφή, να προσέχετε για ποδηλάτες που τυχόν κινούνται παράλληλα με το όχημά σας ή πίσω από αυτό.
-Πάντα να ελέγχετε πάνω από τους ώμους σας την τυφλή γωνία.
-Όταν είστε πίσω από κάποιο ποδηλάτη, μην τον προσπεράσετε για να στρίψετε δεξιά, διότι θα αναγκαστεί να φρενάρει και θα ανατραπεί
-Μετά από  επιβράδυνση, ελέγχετε πάντα για τους ποδηλάτες που μπορεί να έχουν ξεκινήσει προσπέραση του οχήματός σας.


Όταν είστε πίσω από κάποιο ποδηλάτη, μην τον προσπεράσετε για να στρίψετε
δεξιά, διότι θα αναγκαστεί να φρενάρει και θα ανατραπεί, είναι μία από τις συμβουλές
του Άρη Ζωγράφου.


-Όταν ξεκινάτε από θέση στάθμευσης, ελέγχετε πάντα για ποδηλάτες που μπορεί να πραγματοποιούν προσπέραση του οχήματός σας
-Όταν σταθμεύετε, ελέγχετε πάντα για τους ποδηλάτες, πριν να ανοίξετε  την πόρτα του οχήματός σας
-Είναι ευθύνη του οδηγού να μην ανοίξει την πόρτα του οχήματος όταν δίπλα από το όχημα του κυκλοφορούν άλλα οχήματα, αλλά και ποδήλατα ή  πεζοί.
-Μην πλησιάζετε  πολύ κοντά στους ποδηλάτες. Δεν έχουν φώτα φρένων, ώστε να σας προειδοποιούν, όταν χρειαστεί να  επιβραδύνουν ή να σταματήσουν εντελώς.
-Έχουν και οι ποδηλάτες το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν αριστερή στροφή με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι οδηγοί των μηχανοκίνητων οχημάτων.
-Δεδομένου ότι είναι περισσότερο χρόνο εκτεθειμένοι  στην κυκλοφορία κατά την αριστερή στροφή, χρειάζονται, όπως καταλαβαίνετε,  επιπλέον χρόνο. Προστατέψτε τους ιδίως σε δρόμο με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας!
-Οι ποδηλάτες είναι υποχρεωμένοι να κινούνται  όσο πιο κοντά στο πεζοδρόμιο,  ωστόσο ενδέχεται να χρειαστεί να μετακινηθούν προς τα αριστερά του οδοστρώματος, σε περίπτωση που συναντήσουν τις “Ελληνικής πατέντας” σχάρες αποχέτευσης, τρύπες, μπάζα, χαλίκι ή άμμο, υγρές ή ολισθηρές επιφάνειες, ή με ραβδώσεις πεζοδρόμιο, ακόμα και σκύλους.
-Να αξιολογείτε τις συνθήκες οδοστρώματος που μπορεί να επηρεάσουν έναν ποδηλάτη.
-Μην κορνάρετε άσκοπα όταν προσπερνάτε έναν ποδηλάτη. Μπορεί να τρομάξει και να χάσει την ισορροπία του.
-Αν νομίζετε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε την κόρνα, κάντε το γρήγορα και ελαφρά, ενώ είστε ακόμα σε κάποια απόσταση από τον ποδηλάτη. 
*Δύο λόγια για τα σχόλια σας προς το blog
Σας ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που στέλνετε. Αλλά και για την κριτική που κάνετε. Όλα είναι χρήσιμα. Κάποιες φορές σχόλια αποτέλεσαν αφορμή και έμπνευση για ρεπορτάζ. Εντούτοις δύο τρεις φορές υπήρχαν επισημάνσεις που ανέφεραν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γραφτούν λίγο...διαφορετικά.
Δίνω μία συνολική απάντηση προς αποφυγήν παρεξηγήσεων:
Στόχος του blog είναι η ενημέρωση του κοινού κυρίως στα θέματα των μετακινήσεων μέσα στις πόλεις με ποδήλατο. Το έχουμε πει από την αρχή αυτό. Και πάντα «ανιχνεύοντας» ό,τι συμβαίνει γύρω από το ίδιο θέμα σε άλλες χώρες.
Το blog αυτό 2 χρόνια τώρα ποτέ δεν υποστήριξε ότι το ποδήλατο πρέπει να είναι «μαντρωμένο». Ούτε ανέφερε ποτέ ότι όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο πρέπει να το κάνουν μόνο σε πάρκα ή μόνο για αναψυχή.
«Οι Ορθοπεταλιές» έχουν υποστηρίξει εξ αρχής ότι το ποδήλατο είναι μέσο μετακίνησης, όπως συμβαίνει πλέον στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Είναι μέσο μετακίνησης, το οποίο μάλιστα δεν ρυπαίνει, προσφέρει οφέλη στην υγεία και την…τσέπη. Όσοι διαβάζουν τακτικά τις αναρτήσεις θα το έχουν καταλάβει. 
Επίσης, το γεγονός ότι στις περισσότερες ποδηλατουπόλεις του κόσμου υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, πλάι μα ακριβώς πλάι στους δρόμους δεν σημαίνει «μάντρωμα» όσων ποδηλατούν αλλά συνύπαρξη με τα άλλα οχήματα.
Επιπλέον, μία από τις παροτρύνσεις του blog προς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τους εκπαιδευτικούς, τις αρχές είναι να προωθήσουν τη χρήση ποδηλάτου στις μικρές ηλικίες. Γι' αυτό πληροφορούμε τους αναγνώστες όταν εντοπίζουμε τέτοιες ενημερωτικές πρωτοβουλίες από διάφορους φορείς.
Σύλλογοι, ιδιώτες, υπουργεία το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει βήματα και δημοσιεύουν συμβουλές και προτάσεις για τη χρήση ποδηλάτου από τα παιδιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το blog υιοθετεί εξ ολοκλήρου κάθε συμβουλή τους, μία προς μία. Οι «Ορθοπεταλιές» μπορεί να συμφωνούν με τη γενικότερη ιδέα και προσπάθεια της προώθησης του ποδηλάτου στα παιδιά αλλά όχι με τα πάντα (με διάφορα επιμέρους). Αυτά.
Καλές διαδρομές και ασφαλείς διαδρομές με το ποδήλατο.
Προτάσεις, κριτική και σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση

Τα Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συναρμολόγηση ποδηλάτου

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών στο εργοστάσιο κατασκευής των Ελληνικών ποδηλάτων ballistic και clermont

Ακτινολόγηση - Διόρθωση Ζάντας

Ρόδα είναι και στραβώνει! Αλλά μην ανησυχείτε, πριν πάτε στον μάστορα ρίξτε μια ματιά στο βίντεο αυτό και προσπαθήστε το λίγο μόνοι σας!  Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο ιδιαίτερο πτυχίο αλλά υπομονή και θέληση! Δεν είναι τόσο απλό αλλά ούτε και τόσο δύσκολο όσο νομίζετε! 

Ρυθμίσεις ποδηλάτου

Σωστή θέση του αθλητή πάνω στο ποδήλατο   Από τα πιο βασικά πράγματα τη στιγμή που κάποιος πρόκειται να αγοράσει καινούριο ποδήλατο είναι να αγοράσει το κατάλληλο. Εκτός από τους αρκετούς διαφορετικούς τύπους που μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά οι σωστές μετρήσεις σε οποιοδήποτε από αυτά μπορούν να αλλάξουν την δυσάρεστη εικόνα που αφήνει ένα λάθος ποδήλατο σε κάποιον ποδηλάτη. Αρχικά αυτή η νέα θέση μπορεί να δείχνει άβολη, με τα πόδια να αγγίζουν ελάχιστα το έδαφος και τον κορμό σε πλήρη έκταση, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της απόδοσης αλλά και στην πολύ σημαντική αποφυγή τραυματισμών ή πόνων.