Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οταν το ποδήλατο πρωταγωνιστούσε στις πόλεις της Ελλάδας

H αύξηση των μετακινήσεων με ποδήλατο αποτελούν σήμερα είδηση, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει στις μεγάλες ελληνικές πόλεις όπου τα τελευταία χρόνια το αυτοκίνητο είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Κι όμως πριν από μερικές δεκαετίες – εκεί στο ’50, ’60, '70 - το ποδήλατο πρωταγωνιστούσε στην καθημερινότητα των Αθηναίων και όχι μόνο!

Οι ντιλιβεράδες της εποχής – όπως ο Χατζηχρήστος στον μπακαλόγατο – έκαναν με ποδήλατο τις διανομές προϊόντων. Αρκετοί ήταν αυτοί που ζητούσαν σε αγγελίες υπαλλήλους «με ποδήλατο». Τα ποδήλατα πρωταγωνιστούσαν στις ταινίες του ελληνικού σινεμά. Τα νέα μοντέλα των ποδηλάτων διαφημίζονταν στις εφημερίδες. Και βέβαια τα ποδήλατα είχαν δεσπόζουσα θέση και στα αστυνομικά δελτία. Πολίτες με ποδήλατο ήταν θύματα ή θύτες τροχαίων δυστυχημάτων, κλοπών, ληστειών.

Όλα αυτά συνέβαιναν διότι απλούστατα το ποδήλατο ήταν ένα βασικό μέσο μετακίνησης και αναψυχής των πολιτών εκείνα τα χρόνια. Ήταν ένα κομμάτι από τη ζωή τους. Οι «Ορθοπεταλιές» έκαναν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και ανέτρεξαν σε δημοσιεύματα εφημερίδων του παρελθόντος. Σας μεταφέρουν κείμενα, φωτογραφίες, διαφημίσεις, βίντεο που αποτυπώνουν την πρωταγωνιστική θέση που είχε το ποδήλατο στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Προτού δηλαδή το αυτοκίνητο καταλάβει κάθε γωνιά των δρόμων.

1960: Τα ποδήλατα στην Αθήνα ήταν περισσότερα από τα ι.χ.!

Το 1960 τα ποδήλατα ήταν ακόμη περισσότερα σε σύγκριση με τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα στην Αθήνα! Τα στοιχεία από το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» με τίτλο «Σκλάβοι των τροχών» της 11ης Φεβρουαρίου 1960 είναι ενδεικτικά. Το δημοσίευμα μιλούσε για προβλήματα που είχε αρχίσει να προκαλεί στην Αθήνα η αύξηση των μηχανοκίνητων τροχοφόρων. Τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας έδειχναν ότι στην Αθήνα κυκλοφορούσαν 18.917 επιβατικά αυτοκίνητα, 27.093 ποδήλατα, 2.740 ταξί, 8.155 μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης.
Δείτε από κάτω τον πίνακα με τα στατιστικά της Τροχαίας για την κυκλοφορία οχημάτων στην Αθήνα του '60:





 Τα ποδήλατα στις διαφημίσεις της εποχής



Τα αγωνιστικά, τα «σπαστά» της εποχής - πτυσσόμενα τα έλεγαν τότε - τα ποδήλατα για μικρούς και για μεγάλους προτού κυκλοφορήσουν στους δρόμους «μόστραραν» στις διαφημίσεις που δημοσιεύονταν σε εφημερίδες.
Δείτε μερικά απ' αυτά:









 Το πτυσσόμενο ποδήλατο DUEMILA σε διαφήμιση στο «ΒΗΜΑ» στις 22/9/1965










Το «ποδήλατο των παγκόσμιων ρεκόρ» όπως έγραφε η διαφήμιση στο «ΒΗΜΑ» στις 10/4/1956






 

 Ποδήλατα για «ξένοιαστους καβαλάρηδες κάθε ηλικίας». Από διαφήμιση του Μινιόν. Είχε δημοσιευτεί στα «ΝΕΑ» στις 16/6/1975. Το τσεχοσλοβάκικο velamos (στη φωτό 1) αλλά και το ιταλικό σπαστό (στη φωτό 4). Κόστιζαν 2.100 δραχμές!







 



«Το ποδήλατο που θα σας κάνει πλούσιο». Αυτό έλεγε η διαφήμιση στο «ΒΗΜΑ» στις 15/12/1963. Γιατί; Διότι με κάθε αγορά ποδηλάτου το κατάστημα πρόσφερε ως δώρο και ένα λαχείο!













Το ποδήλατο πρωταγωνιστούσε στο σινεμά

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη παρκάρει το ποδήλατό της και ετοιμάζεται για βουτιά στην Αίγινα. Από την ταινία «Διακοπές στην Αίγινα» (του 1958)





 Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία «ο Φαφλατάς» (του 1971) ποδηλατεί με...κοστούμι!








Ο Θανάσης Βέγγος μεταφέρει γάλατα με το ποδήλατο. Από την ταινία «Πάρε κόσμε» (του 1967) 





Και ακόμη ένα μιξ με τον Θανάση Βέγγο αναβάτη σε ποδήλατα διαφόρων τύπων






Αλλά και στις αγγελίες της εποχής ζητούνταν «μικροί» και υπάλληλοι με ποδήλατο (οι αγγελίες από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», φύλλο 31/10/1964 και φύλλο 6/7/1962) Ποδήλατα και στα αστυνομικά δελτία των εφημερίδων (δημοσίευμα στα «ΝΕΑ» στις 16/2/1954) 


 Ποδήλατα και στα αστυνομικά δελτία των εφημερίδων (δημοσίευμα στα «ΝΕΑ» στις 16/2/1954)






 Μάνος Χαραλαμπάκης 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συναρμολόγηση ποδηλάτου

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών στο εργοστάσιο κατασκευής των Ελληνικών ποδηλάτων ballistic και clermont

Ακτινολόγηση - Διόρθωση Ζάντας

Ρόδα είναι και στραβώνει! Αλλά μην ανησυχείτε, πριν πάτε στον μάστορα ρίξτε μια ματιά στο βίντεο αυτό και προσπαθήστε το λίγο μόνοι σας!  Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο ιδιαίτερο πτυχίο αλλά υπομονή και θέληση! Δεν είναι τόσο απλό αλλά ούτε και τόσο δύσκολο όσο νομίζετε! 

Ρυθμίσεις ποδηλάτου

Σωστή θέση του αθλητή πάνω στο ποδήλατο   Από τα πιο βασικά πράγματα τη στιγμή που κάποιος πρόκειται να αγοράσει καινούριο ποδήλατο είναι να αγοράσει το κατάλληλο. Εκτός από τους αρκετούς διαφορετικούς τύπους που μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά οι σωστές μετρήσεις σε οποιοδήποτε από αυτά μπορούν να αλλάξουν την δυσάρεστη εικόνα που αφήνει ένα λάθος ποδήλατο σε κάποιον ποδηλάτη. Αρχικά αυτή η νέα θέση μπορεί να δείχνει άβολη, με τα πόδια να αγγίζουν ελάχιστα το έδαφος και τον κορμό σε πλήρη έκταση, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της απόδοσης αλλά και στην πολύ σημαντική αποφυγή τραυματισμών ή πόνων.